pui untos (Butter Chicken)

Acum vreo doua saptamani am incercat Pui Tikka Masala, ca reteta asta e cea mai cunoscuta de noi europenii. Insa nu mi-a iesit foarte bun asa ca deocamdata nu pun reteta. Citind pe net despre Tikka Masala am vazut ca acest fel de mancare nu ar fi tradional, ci a fost inventat pe undeva prin Anglia. Asa ca am zis sa incerc altceva. Si tot in peregrinarile de pe net am gasit ca una dintre cele mai traditionale mancaruri ar fi Chicken Butter. Si iata-ma. 
Am amestecat vreo 2-3 retete si am scos-o pe-asta. Iata versiunea mea de aseara (pentru 2 persoane):
Puiu’:

  • 400 gr. piept de pui, taiat in cubulete
  • 1 lingurita de pasta de ginger (cred ca ar merge si cu ginger proaspat ras)
  • 1 lingurita de boia de ardei iute
  • 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
  • 1 lingurita de sare

Pentru sos:

  • 30 gr. unt nesarat
  • 1 lingurita boabe de chimen
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita de pasta de ginger
  • 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
  • 3 lingurite de garam masala
  • 1 lingurita de pudra de turmeric
  • 1 cutie (420 ml) de rosii tocate
  • 1 pahar (125 ml) iaurt, scurs de zer
  • 1 ardei iute verde, tocat marunt (dupa gust)
  • 1 cana (250 ml) apa
  • 1 pahar (125 ml) smantana fermentata
  • ½ lamaie stoarsa
  • 1 lingurita de miere
  • frunze proaspete de coriandru pentru ornat

Cum se face:

  1. Intr-un castron sa pune puiul impreuna cu ingredientele pentru marinat. Tine puiul 1 ora la frigider.
  2. Incalzeste 2 linguri de ulei de boabe de struguri la foc mare si prajeste puiul dupa metoda stir-fry. Cam 3-4 minute pana cand devine un pic maroniu si nu se mai vede roz.
  3. Scoate puiul pe o farfurie, pastrand uleiul in tigaie. Incearca sa nu mananci puiul pana se termina restul. Dar, totusi, iti recomand sa gusti o bucatica: e minunat!
  4. Pentru sos, pune in uleiul din tigaie boabele de chimen si amesteca vreo 30 de secunde
  5. Adauga ceapa, usturoiul si pasta de ginger si caleste-le 3-4 minute la foc mediu
  6. Adauga 1 lingurita de garam masala, ardeiul iute tocat, turmericul si a doua lingurita de boabe de coriandru macinate lingurita de  amestecand in continuu 1 minut.
  7. Adauga rosiile, apa si sare si piper. Mareste focul un pic si adu toata combinatia la clocot.
  8. Micsoreaza focul la mediu si fierbe 10 minute
  9. Intr-o alta tigaie, topeste untul si adauga o lingurita de garam masala. Adauga si sucul lasat de pui in farfurie cat a stat deoparte. Amesteca aproximativ 1 minut.
  10. Adauga untul topit peste sosul de rosii.
  11. Adauga iaurtul si amesteca-l bine in sos.
  12. Adauga puiul si tine pe foc inca 5 minute la foc mediu-mic.
  13. Se adauga smantana, sucul de lamaie, mierea si, optional, inca o lingurita de garam masala. Amesteca pe foc inca 1-2 minute.
  14. Am servit cu orez. (un prieten mi-a zis ca metoda mea de a face orezul nu e buna:) Asa ca orezul l-a facut el. )

A iesit bun, insa un pic prea gros pentru ca nu am pus prea multa apa (dar cred ca 1 cana ar fi deajuns). In mod normal trebuie mai multa apa. Promit sa mai fac si sa pun o poza care sa arate mai apetisant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s