Cozonac cu nucă, stafide, rahat

Ingrediente
 reteta Cozonac cu nuca, stafide, rahat:

  • un kg faina
  • 300 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 2 plicuri de drojdie
  • o lingura coaja de lamaie
  • o lingura coaja de portocala
  • esenta de vanilie
  • pentru umplutura cozonacului:
  • 200 g nuca
  • 100 g stafide
  • 200 g rahat
  • 4 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • 100 g zahar

Modul de preparare a retetei:
Ingredientele de mai sus sunt pentru doi cozonaci. Fiind prima oara cand fac cozonac, ma asteptam sa fie mult mai greu. Dar de fapt mi-am dat seama ca m-am speriat degeaba, daca avem totul pregatit si nu pierdem timpul aiurea, in doua ore cozonacul este gata.

Punem la foc laptele cu cele 200 g de zahar si amestecam pana cand se topeste zaharul. Intr-un vas mare punem faina iar in mijlocul ei facem o gropita unde punem drojdia si cateva linguri din laptele caldut. Ne asiguram ca s-a dizolvat drojdia in lapte si adaugam doua-trei linguri din faina, cat sa obtinem un aluat cu o consistenta asemanatoare cu cea a smantanii. Acest aluat se numeste plamada sau maia si trebuie lasat la crescut cam zece minute.

Dupa ce maiaua cozonacului a crescut, adaugam in vas cele patru galbenusuri, esenta de vanilie, coaja de lamaie si coaja de portocala. Amestecam bine ingredientele cu maiaua si apoi incepem sa incorporam incetisor faina, adaugand in acelasi timp treptat si laptele in aluat. Framantam aluatul de cozonac pana cand acesta devine putin elastic.

Acum incepem sa framantam cu adevarat aluatul de cozonac. Adaugam putin ulei peste aluat (cam o lingurita) si framantam energic aluatul pana cand se incorporeaza uleiul. Apoi adaugam iar ulei, framantam si continuam asa pana cand terminam uleiul si aluatul incepe sa faca basici. Dupa ce am terminat de framantat, acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la crescut intr-un loc calduros. Aluatul de cozonac trebuie lasat la crescut pana cand isi dubleaza volumul (aproximativ o jumatate de ora).

In timp ce creste aluatul, incepem sa pregatim umplutura pentru cozonac. Punem intr-un vas cele patru albusuri si le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam in albusul batut cele doua linguri de cacao, stafidele, zaharul si nuca macinata, apoi amestecam bine totul.

Dupa ce a crescut, impartim aluatul de cozonac in doua bucati. Ungem cu ulei blatul de lucru si intindem bucatile de aluat (cu mana sau cu ajutorul unui sucitor) pana cand obtinem doua foi de marimea tavii in care vom coace cozonacul. Pe fiecare foaie de cozonac intindem uniform umplutura de nuca si cacao, apoi presaram rahatul pe care l-am taiat bucatele. Rulam foile de cozonac, inchidem capetele impingandu-le spre interior si punem cozonacii in tavile in care am pus hartie de copt.

Mai lasam cozonacul sa creasca si in tava aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce a crescut, ungem cozonacul cu putin ou batut (sau galbenus amestecat cu lapte) si apoi il introducem in cuptorul incins. Tinem cozonacul la copt in jur de 40 minute la foc mediu, dar cel mai sigur este sa-l incercam cu scobitoarea. Dupa ce scoatem cozonacii din cuptor, ii acoperim cu un prosop gros sau o patura si ii pastram acoperiti pentru a nu se raci brusc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s