stufat de miel 2 retete

1. Reţetă stufat de miel
Ingrediente stufat de miel
1 kg carne de miel
20 fire ceapă verde (de mărime medie)
20 fire usturoi verde (de mărime medie)
1 linguriţă amidon alimentar

1-2 linguri pasta de tomate
2 linguri oţet de mere
0,5 linguriţe de sare
pătrunjel proaspăt, tocat fin, pentru decorare .

stufat miel

Mod de preparare stufat de miel
Se taie carnea de miel în bucăţi potrivit de mari, care se prăjesc uşor într-o tigaie cu puţin ulei până se rumenesc, apoi se pun într-o cratiţă.
Firele de ceapă şi usturoi, spălate, uscate şi tăiate în bucăţi de cca 3 cm se pun în aceeaşi tigaie, în care se mai adăugă puţin ulei. Bucăţile de ceapă şi usturoi se ţin puţin în ulei pe foc, doar pentru a se înmuia, nu trebuie lăsate să se rumenească.
Se adăugă ceapă şi ustoroiul, în cratiţă, peste carne, odată cu uleiul din tigaie. Se adăugă amidonul alimentar dizolvat într-o cană cu apă (amestecat bine, pentru a nu avea cocoloaşe).
Se adăugă în cratiţă şi pastă de tomate, dizolvata într-o cană cu apă. Dacă foloseşti o pastă cu concentraţie mică, foloseşte două linguri. Dacă pasta de tomate are o concentraţie mare (28%), poţi folosi o lingură sau una şi jumătate.
Adaugă în cratiţă şi cele două linguri de oţet de mere şi un varfde linguriţă de sare. Cratiţa se pune pe aragaz la foc mediu. După ce a început să fiarbă, se acoperă cu un capac şi se pune la cuptor unde trebuie să fiarbă înăbuşit aproximativ o oră. Când este aproape gata, se mai adăugă sare după gust.

2. Reţetă stufat mexican
Ingrediente stufat mexican
1 pui (cam 1 kg), tăiat bucăţi,
1 ceapă, tăiată felii,
1/2 căpăţână de usturoi,
sare.
Puneţi la fiert ceapa şi usturoiul în apă sărată (calculaţi, pe cât posibil, ca lichidul să acopere un pic carnea). Când clocoteşte, adăugaţi bucăţile de pui. Fierbeţi până când e gata carnea (vreo juma’ de oră dacă-i pui de magazin, ceva mai mult dacă-i de curte). Strecuraţi şi păstraţi zeama, că o să aveţi nevoie de vreo 2-3 căni.
Pasul următor:
1 kg de cotlet de porc, tăiat felii sau cuburi
4 cârnăciori chorizo, mici (sau alţi cârnăciori picanţi),
1 păhărel de apă,
125 g seminţe de susan,
1 frunză de dafin,
1 linguriţă de oregano (uscat),
6 cuişoare, zdrobite,
6 boabe de ienibahar, zdrobite,
1 bucăţică de scorţişoară (2-3 cm),
1 ceapă mică, tocată,
untură pentru prăjit.

stufat mexican

Prăjiţi mai întâi boabele de susan în tigaia neunsă, rumeniţi-le uşor, lăsaţi-le să se răcorească, puneţi-le în vasul blenderului şi mixaţi-le cu puţină supă până când obţineţi o pastă.
Încingeţi puţină untură, prăjiţi uşor carnea de porc pe toate părţile, daţi-o deoparte.
Curăţaţi cârnăciorii de pieliţă, zdrobiţi-i, puneţi-i în tigaie la prăjit, stingeţi cu puţină apă, lăsaţi-o să se evapore şi continuaţi prăjirea, până când tocătura s-a rumenit un pic. Daţi-o şi pe ea deoparte.
Mai puneţi ceva untură în tigaie, prăjiţi uşor condimentele, eliminaţi grăsimea în exces şi puneţi-le peste pasta de susan. Tot peste pastă puneţi şi ceapa (călită şi ea) şi mixaţi din nou, adăugând, dacă ziceţi că trebuie, puţină supă.
Pentru estofado propriu-zis mai avem nevoie de
1 kg de roşii, trecute prin separatorul de seminţe,
1 lingură de stafide,
20 de migdale, curăţate şi tăiate, pe cât posibil, feliuţe (pe lung),
15 măsline verzi, fără sâmburi,
15 capere,
ardei iute în oţet, după gust (curăţat şi tăiat fâşii),
1 linguriţă de zahăr (sau după gust),
sare,
2 linguri de untură.
Încingeţi untura în cratiţă (de preferinţă de fontă emailată). Adăugaţi pasta din mixer, căliţi-o vreo 2 minute. Stingeţi cu roşiile pasate şi continuaţi fierberea (vasul acoperit!) încă vreo 10 minute. Puneţi stafidele, migdalele, măslinele şi caperele, înăbuşiţi încă vreo 5 minute. Adăugaţi, în fine, cărnurile şi fâşiile de ardei (eventual şi ceva din zeama lor, dacă vă place), turnaţi 2 căni de supă, reglaţi de sare şi zahăr, puneţi capacul la loc şi fierbeţi totul încă vreun sfert de oră, sau şi mai mult, până când aromele s-au combinat bine, iar carnea se topeşte-n gură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s