Renii lui Moş Crăciun

O veche legendă din nordul îndepărtat spune că, la început, sania lui Moş Crăciun era trasă de un singur ren, alb, mare şi puternic, aşa cum îl putem vedea prin pozele anilor ’50 ai secolului trecut. Mai târziu, numărul lor a mai crescut. Având de străbătut distanţe lungi şi grele peste troiene uriaşe, Moşul a mai pus şi alţi reni, aşa că numărul lor a ajuns la opt.

S-a găsit astfel şi explicaţia unei întrebări care frământa întreaga puştime de pe glob: „Cum poate Moşul să treacă pe la toţi copiii din lume într-o singură noapte?”. Simplu, mărind numărul de reni, i s-a mărit şi viteza! Şi nu uitaţi, renii Moşului sunt singurele animale de acest gen care pot trage sania prin văzduh! Ei au devenit zburători cu puteri extraordinare, după ce stăpânul lor i-a hrănit cu nişte boabe de porumb ce i-au fost oferite în dar de către Vrăjitorul cel Bun. În anul 1872, un comis voiajor american, Aaron Montgomery, a pus bazele unei firme de comenzi, Montgomery Word, devenită celebră pe mapamond până la 28 decembrie 2000, când a fost desfiinţată. Nu ştim dacă a fost sau nu o întâmplare că societatea respectivă s-a destrămat în aceeaşi lună în care luase fiinţă (decembrie), dar ştim că în 1939, tot de Sărbători, omul de afaceri s-a gândit să creeze pentru clinţii săi un nou basm, schimbând povestea lui Moş Crăciun, cu sania şi renii lui zburători. Astfel a apărut cel de-al nouălea ren, Rudolph, cel cu nasul mare şi roşu. Gândindu-se că acesta nu va fi pe placul oamenilor, Moşul a transformat nasul renului, dintr-unul mare şi urât, într-un far luminos, care îi călăuzeşte pe ceilalţi reni şi sania trasă de ei pe drumurile pe care le străbat prin lume. În urma lui

 

Rudolph trag la sanie, sârguincioşi, ceilalţi opt reni: Dasher, Dancer, Donner, Vixen, Comet, Cupid, Prancer şi Blitzen. Cu o zi înainte de venirea Moşului, în Ajunul Crăciunului, creştinii de pretutindeni încep colindele, anunțând marele praznic. Gospodinele trudesc din greu la prepararea bucatelor tradiţionale şi toată lumea umblă cu frenezie dintr-un magazin în altul. Furaţi de vraja pregătirilor, a colindelor şi de frumuseţea darurilor primite, uităm că, în noaptea de Crăciun, toţi oamenii de pe glob, de la nou-născuţi la cei împovăraţi de ani, primesc un dar nepreţuit – Naşterea Domnului. Pentru că, de fapt, aceasta este Marea Sărbătoare pentru care Moşul porneşte la drum, ziua pe care o aşteptăm cu atâta nerăbdare, în care ne punem speranţe şi ne propunem să fim mai buni, mai drepţi, mai curaţi şi mai iubitori. Iar dacă Moşul, în graba lui sau pentru că este prea bătrân, a uitat să lase la pătuţul vreunui copil flămând şi necăjit o jucărioară cât de mică sau o punguţă cu bomboane, uitaţi-vă cu atenţie în casa dvs., căci sigur le-a lăsat pe-acolo! Oferiţi-le dvs. celui necăjit, aducându-i acel strop de bucurie, şi fiţi siguri că Moşul va afla de fapta bună şi vă va da în schimb sănătate. La mulţi ani, oameni buni!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s