Remedii împotriva indigestiei şi mahmurelii

Remedii împotriva indigestiei şi mahmurelii

 

 

 

Vin Sărbătorile! După un post destul de lung, acestea ne îndeamnă la excese. Goana după cadouri şi cumpărături pentru Crăciun şi Revelion ne transformă pe toţi în mari pofticioşi şi uităm de moderaţie; mâncăm şi consumăm alcool mai mult decât în orice altă perioadă a anului. Mergem în vizită, stăm acasă sau sărbătorim într-un restaurant, uităm să fim cumpătaţi, aşa încât cel mai bine este să ne luăm măsuri din timp. Bineînţeles că aş putea să vă sfătuiesc să nu consumaţi mâncăruri grase peste măsură, să beţi puţin… dar suntem oameni şi mai greşim.
Prevenirea este cel mai bun remediu pentru mahmureală. Singura modalitate de a evita o durere de cap monstruoasă şi greaţa de dimineață este… băutul cu moderaţie sau să stai departe de alcool în întregime. Aşa că alternează băuturile alcoolice cu apă sau cu o altă băutură nealcoolică, pentru a încetini efectul alcoolului şi pentru a fi tot timpul hidratat. Dar, atunci când te trezeşti dimineaţa cu durerea de cap groaznică, ai încerca aproape orice pentru a-ţi reveni, aşa că vă propunem câteva leacuri, de la noi sau de pe alte meleaguri, care au fost transmise de-a lungul veacurilor din om în om.

Nu vă faceţi foarte multe speranţe, remediile tradiționale împotriva mahmurelii sunt adesea ineficiente, iar unele dintre ele te pot face, de fapt, să te simți şi mai rău.

Câteva sfaturiBeţi multă apă minerală la temperatura camerei, cu câte un vârf de cuţit de bicarbonat în ea, câte un pahar la o oră, sorbind lent lichidul. Este sezonul verzei murate, aşa că fuga la butoi şi beţi câte o ceşcuţă de zeamă de varză murată, din oră în oră sau, în funcţie de organism, consumaţi un mic dejun cu alimente uşoare, dar bogate nutriţional în enzime active, vitamine, minerale, fitonutrienţi, proteine de calitate (fructe, legume crude, carne de peşte la cuptor, carne de pui (fără piele), la grătar). Dimpotrivă, alţii preferă un mic dejun copios, format din omletă, cârnaţi, în general multe grăsimi, în ideea că acestea contracarează efectele alcoolului. Fals! Un astfel de mic dejun nu ar face decât să vă provoace mai multe arsuri.
O aspirină sau o cafea neagră cu un vârf de sare ar trebui să facă minuni. Fals, deoarece cofeina îngustează vasele de sânge şi creşte tensiunea arterială! Dacă beţi cafea în mod regulat, aţi putea încerca o cantitate foarte mică dimineaţa. Aşteptaţi 30-60 de minute şi vedeţi cum vă simţiţi.

Ceaiul este unul dintre cele mai bune remedii, astfel încât vă oferim câteva reţete.
Ceai din coajă de banană: se pun la fiert 60 g de coajă de banană în 250 ml de apă şi se bea zeama fierbinte, îndată ce a dat în primul clocot.
Ceai din măsline verzi: se pot strivi 5-10  măsline verzi, care se amestecă cu 30 g de zahăr şi se fierb într-un litru de apă, cam 10 minute. Pentru ca rezultatele să fie cele aşteptate, trebuie să se bea tot conţinutul rezultat.
Ceai verde: La 0,5 l de apă se adaugă 3 linguriţe de ceai verde, o lămâie şi 200 ml de apă minerală. Pentru un efect maxim, în recipientul în care se face ceaiul se mai adaugă un vârf de cuţit de sare şi o linguriţă de miere. Peste acest amestec se toarnă apă fierbinte, dată în clocot de mai multe ori. Lichidul se lasă să se infuzeze câteva minute şi se bea.

Şi acum câteva dintre „leacurile băbeşti”. Deoarece alcoolul se elimină prin transpiraţie, este recomandat să depuneţi efort sau să faceţi o saună. Amestecaţi într-o cană suc de roşii cu un ou crud şi o linguriţă de sos Tabasco (pentru iuţeală) şi beţi cât puteţi de repede tot conţinutul. Dacă aveţi pe cineva care să vă facă o injecţie, ar fi pefect să vă faceţi intravenos o fiolă de Vitamina B complex.

Aşa cum am scris însă şi la început, cel mai bine ar fi să consumaţi cu moderaţie. De Sărbători, mâncărurile ne dau şi ele bătăi de cap la fel de mari ca şi alcoolul. Vedem la televizor reclame cu tot felul de medicamente miraculoase, cu ajutorul cărora ar trebui să reuşim să mâncăm cu această ocazie cantitaţi industriale de preparate. Sfatul nostru: Mâncaţi cumpătat! Dacă nu reuşiţi, cel mai bine ar fi să aveţi în casă apă minerală carbogazoasă, lămâie, grepfrut, ceai de gălbenele şi sunătoare, ceai de mentă, coada-şoricelului, petale de trandafir, cimbru sau flori de salcâm, toate acestea ajutând la calmarea durerilor şi a senzaţiei de greaţă.

O felie de pâine prăjită unsă cu ulei de măsline este ideală pentru arsurile gastrice. Sucul natural din grepfrut reglează secreţia biliară, iar sucul de lămâie alungă senzaţia de greaţă. Supa de morcovi şi orezul fiert ajută în combaterea scaunului diareic. Un remediu foarte bun este un suc natural, făcut în casă, din cartof, morcov şi sfeclă roşie.

Mai mult, presopunctura este şi ea o soluţie eficientă. Cu o cremă sau puţin ulei de măsline, efectuaţi un masaj al palmelor, folosind degetul mare, cu insistenţă pe degetul mijlociu din vârf până spre pliul pumnului.
Am încercat să vă oferim aici câteva leacuri împotriva mahmurelii şi indigestiei, pentru a depăşi mai bine tentaţiile la care sunteţi supuşi de Sărbători, de a consuma cât mai multe preparate grase şi băuturi sofisticate. Noi însă vă sfătuim: Mâncaţi şi beţi cu moderaţie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s