Hrana preparata in casa – retete 100% naturale pentru pisici sanatoase!

Hrana preparata in casa – retete 100% naturale pentru pisici sanatoase!
O problema cu care se confrunta orice posesor de pisica pasionat si responsabil este asigurarea hranei sanatoase si potrivite pentru companionul felin. Din oferta variata existenta in comert, in general, posesorii de pisici aleg o marca (desigur, cu „acordul” pisicutei, care poate accepta sau nu mancarea respectiva, indiferent de firma producatoare, conform cu gusturile proprii) careia ii raman fideli pana la sfarsitul vietii pisicii sau pe care decid sa o schimbe in functie de aparitia unui produs mai potrivit si dupa buget. Cu toate acestea, foarte multi posesori de animale de casa in general, dar in special posesorii de pisici, isi pun problema modului de preparare (ca sa nu spunem „fabricare”) a hranei disponibile in comert, a ingredientelor trecute pe eticheta si procesarea acestora, prospetimea si nu in ultimul rand pastrarea calitatii naturale a ingredientelor.
Pentru acesti posesori de pisici propunem cateva retete 100% naturale, care se pot foarte usor prepara in casa, cu ajutorul unui mixer/blender, al cuptorului si al timpului relativ scurt in care hrana este gata pentru a fi servita.
Mentionam ca toate cantitatile de mai jos sunt pentru o portie, calculate pentru o pisica adulta, perfect sanatoasa, in greutate de 4-5 kg, hranita de 3 ori pe zi.
In retetele care au ca ingredient carnea, aceasta trebuie sa fie proaspata si poate fi:
  • de pui sau de gaina (caz in care se folosesc in reteta si pielitele si grasimea),
  • de vita (caz in care se adauga la reteta o lingurita de grasime de vita, de gaina sau de pui)
  • de oaie (daca este slaba, se adauga la reteta o lingurita de grasime de pui sau de gaina)
In cazul in care decideti sa serviti varianta cruda a retetei, trebuie sa va asigurati de provenienta sigura a carnii si prospetimea ei. In cazul in care nu sunteti siguri ca provine dintr-o sursa verificata sanitar-veterinar, congelati carnea respectiva timp de 72 de ore, apoi o lasati sa se dezghete natural in frigider (nu la temperatura camerei si nu fortat, sub apa calda sau la microunde). Dupa dezghetarea completa o puteti utiliza.
Este recomandabil sa nu serviti pisicii carne de porc si, daca totusi o faceti, sub nici o forma nu o serviti cruda.
In retetele care au ca ingredient pestele, acesta trebuie folosit complet dezosat si preparat termic pentru evitarea situatiei in care pestele este infestat cu paraziti.
In retetele in care este mentionat ca ingredient malaiul, acesta se recomanda nu atat pentru valoarea sa nutritiva, cat pentru faptul ca are o actiune abraziva si curata astfel in mod natural dintii pisicii.
Carne cu cereale, galbenus de ou, morcov si mar
Ingrediente: carne tocata fin (2 linguri), morcov crud tocat fin (1 lingura), mar pasat (1 lingura), grau incoltit (1 lingura), 1 galbenus de ou crud, malai (pentru varianta preparata termic).
Varianta cruda: se amesteca ingredientele in blender, in afara de morcovul tocat fin, care se adauga dupa si se amesteca manual. Se serveste ca atare.
Varianta preparata termic (bulete): se amesteca toate ingredientele in blender si, din pasta obtinuta, se alcatuiesc bulete rotunde, de dimensiuni cat mai mici. Buletele se dau prin malai, astfel incat sa capete o coaja mai groasa (cca 1 mm). Se pun buletele intr-o tava in care ati presarat in prealabil malai si se dau la cuptor pana se incheaga compozitia si coaja de malai devine crocanta (cca. 15 minute). Se lasa sa se raceasca si se servesc pisicii. Avantajul acestei variante este faptul ca pot fi preparate mai multe portii odata si se pot pastra in frigider pentru mesele ulterioare. Cu cca. o jumatate de ora inainte de servire, preparatul scos din frigider se lasa sa se incalzeasca la temperatura camerei.
Carne cu orez, galbenus de ou, morcov si iaurt
Ingrediente: carne tocata fin (2 linguri), morcov crud tocat fin (1 lingura), orez fiert (1 lingura, preferabil orez integral), 1 galbenus de ou crud, malai, iaurt (o lingura).
Varianta cruda: se amesteca ingredientele in blender, in afara de morcovul tocat fin si malaiul, care se adauga dupa si se amesteca manual. Se serveste ca atare.
Varianta preparata termic 1 (bulete): cu exceptia iaurtului, se amesteca toate ingredientele in blender si, din pasta obtinuta, se alcatuiesc bulete rotunde, de dimensiuni cat mai mici. Buletele se dau prin malai, astfel incat sa capete o coaja mai groasa (cca 1 mm). Se pun buletele intr-o tava in care ati presarat in prealabil malai si se dau la cuptor pana se incheaga compozitia si coaja de malai devine crocanta (cca. 15 minute). Se lasa sa se raceasca, se adauga iaurtul deasupra si se servesc pisicii.
Varianta preparata termic 2 (cubulete): cu exceptia iaurtului, se amesteca toate ingredientele in blender si pasta obtinuta se intinde cu mana intr-o tava in care ati presarat in prealabil malai din belsug. Pentru a fi siguri ca malaiul patrunde in compozitie, compozitia se apasa cu degetele.  Deasupra se presara malai si se apasa in acelasi mod. Se da la cuptor pana se incheaga compozitia si coaja de malai devine crocanta (cca. 15 minute). Se lasa sa se raceasca, se taie cubulete mici, se adauga iaurtul deasupra si se serveste pisicii.
Carne cu cereale, ou fiert, morcov si iaurt
Ingrediente: ca reteta anterioara, galbenusul de ou crud inlocuindu-se cu un ou fiert intreg si tocat marunt.
Se amesteca ingredientele in blender, in afara de morcovul tocat fin si malaiul, care se adauga dupa si se amesteca manual. Aceasta reteta se prepara cruda si se serveste ca atare.
Peste cu orez si morcov
Ingrediente: peste dezosat fiert tocat fin (2 linguri), grasime de pui sau de gaina tocata fin (1 lingura), morcov crud tocat fin (1 lingura), orez fiert (1 lingura, preferabil orez integral), malai.
Se amesteca ingredientele in blender, in afara de morcovul tocat fin si malaiul, care se adauga dupa si se amesteca manual. Se poate servi cu o lingura de iaurt sau cu o lingurita de smantana slaba.
Peste cu fulgi de ovaz, fasole verde si galbenus de ou
Ingrediente: peste dezosat fiert tocat fin (2 linguri), grasime de pui sau de gaina tocata fin (1 lingura), fasole verde fiarta tocata fin (1 lingura), fulgi de ovaz maruntiti (1 lingura), 1 galbenus de ou (se poate inlocui cu un ou fiert intreg, maruntit).
Se amesteca ingredientele in blender, in afara de fulgii de ovaz, care se adauga dupa si se amesteca manual. Se poate servi cu o lingura de iaurt sau cu o lingurita de smantana slaba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s