Cele mai puternice alimente care-ţi apără inima de boli

Hipertensiunea arterială, diabetul şi colesterolul ridicat sunt trei dintre cele mai întâlnite probleme care afectează inima, îmbolnăvind-o pe zi ce trece. Descoperă alimentele care o protejează de boli!

Printre factorii de risc care favorizează apariţia bolilor de inimă se numără: fumatul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul şi obezitatea. Dacă factori precum vârsta, sexul şi moştenirea genetică nu pot fi controlaţi, pe ceilalţi îi poţi influenţa prin schimbarea stilului de viaţă, în special cel alimentar.

Numeroase cercetări au dovedit că unele alimente au un rol important în protecţia inimii de boli, datorită conţinutului lor. Prin urmare, alimentaţia joacă un rol primordial în prevenţia bolilor cardiovasculare. Mai mult, adoptând un regim alimentar recomandat de medicul cardiolog foarte multe persoane care au probleme cu inima pot să reducă riscurile şi să-şi amelioreze boala.

Potrivit medicului nutriţionist Mihaela Bilic, un regim alimentar care te fereşte de boli precum cele cardiovasculare, dar şi de cancer, diabet, obezitate trebuie să fie compus din:

  • consum crescut de legume
  • consum crescut de cereale integrale
  • consum crescut de fructe proaspete
  • carne slabă
  • peşte
  • produse lactate degresate
  • pâine integrală
  • paste din făină integrală
  • leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut)
  • soia.

De reţinut! Trebuie să reduci foarte mult consumul de grăsimi saturate/trans (mezeluri, produse procesate, dulciuri, carne grasă, lactate grase), zahăr şi sare.

De asemenea, medicul Mihaela Bilic recomandă câteva dintre cele mai puternice alimente care te apără de boli la inimă:

1. Avocado
Datorită concentraţiei mare de vitamina E, dar şi a acizilor graşi omega-3, avocado scade colesterolul rău. Alte alimente bogate în vitamina E sunt seminţele de floarea soarelui şi uleiul obţinut prin presare la rece din ele, nucile, alunele, germenii de grâu şi legumele cu frunze verzi.

2. Peştele gras
Somonul, macroul, heringul, sardinele sunt câteva dintre varietăţile de peşte care trebuie incluse în meniul tău măcar de 2-3 ori pe săptămână. Sunt bogaţi în acizi graşi omega-3 care fluidizează sângele, scad procesele inflamatorii şi colesterolul rău, explică medicul Mihaela Bilic în cartea sa „Sănătatea are gust”.

3. Broccoli
Conţine fitonutrienţi, fibre şi vitamina C care protejează inima de boli.

4. Uleiul de măsline presat la rece
Doza zilnică recomandată este de 1-2 linguri, susţine nutriţionistul. Acesta scade colesterolul rău şi micşorează tensiunea arterială.

5. Sfecla roşie
Are un conţinut ridicat de acid folic (vitamina B9) care împiedică acumularea homocisteinei în sânge, un factor de risc pentru inimă.

6. Fulgii de ovăz
Un terci din fulgi de ovăz consumat dimineaţa este benefic atât pentru inimă, cât şi pentru sistemul digestiv. Sunt bogaţi în fibre solubile, acid folic şi vitamina E.

7. Merele
Conţin pectină, o fibră solubilă care scade absorbţia colesterolului, explică medicul nutriţionist.

8. Usturoiul

Este recomandat în general pentru beneficiile pe care le aduce asupra întregului organism. Dar, usturoiul face bine şi la inimă pentru că „întăreşte mecanismele anticoagulare şi scade colesterolul”, precizează nutriţionistul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s