retete pentru o zi fierbinte de vara

 

 

 

Este foarte cald si nu ma simt prea bine, astfel incat am nevoie de o mancare usoara, delicioasa, care sa-mi ridice moralul si sa imi starneasca simturile:) Am ales cateva retete simple, o salata pentru brunch, painite cu fructe de padure (coacaze, in cazul meu) pentru ceaiul de dupa-amiaza si o portie de paste a la Jamie Oliver pentru cina. Timp preparare: 65 de minute pentru tot meniul!
Beautiful Salad
Salata se numeste astfel pentru savoarea deosebita si explozia de culori. Este racoritoare, delicioasa, satioasa si extrem de sanatoasa. Intr-un bol se pun frunze de salata verde sau de spanac, rupte cu mana in bucati mari. Se adauga o jumatate de ceapa rosie taiata inele, o mandarina taiata felii (sau cateva caise sferturi), 1 pumn de coacaze/merisoare/stafide, un pumn de migdale feliate si cateva cubulete de branza feta. Totul se asezoneaza cu putin ulei de masline (o lingurita), otet balsamic sau un amestec de otet de vin rosu cu zahar brun. 
Sexy Swedish Buns
Painicile cu fructe sunt o gustare satioasa de dupa-amiza, la un ceai sau la o cafea. Ingrediente: un pachetel drojdie (sau un cub), 375 ml lapte caldut (la temperatura camerei), 2 oua, scortisoara, cardamon, putina sare, 200 g zahar, 50 g unt topit, 800 g faina, 15 g unt pentru uns formele, 75 g zahar brun. Pentru umplutura: 400 g coacaze,75 g zahar brun, zeama de la o portocala.
Drojdia se pune in lapte caldut intr-un vas si se lasa sa se odihneasca. Ouale se bat bine cu sarea, se adauga cardamonul, scortisoara, zaharul, untul topit, 500 g faina si amestecul din drojdie si lapte. Se amesteca totul bine in timp ce pui ingredientele, pana se obtine un aluat cu o consistenta subtire, lipicioasa. Se adauga restul de 300 g faina, se framanta bine aluatul si se lasa 1 ora sa creasca.
In acest timp, se pun coacazele si zaharul brun  intr-un bol, se adauga sucul si coaja de la o portocala si se strivesc ca un piure de cartofi. Se alege o tava mare pentru cuptor, se pune hartie de copt, se adauga cubulete de unt si se presara jumatate din cantitatea de zahar brun.
Din aluat se intinde o foaie ceva mai mare decat un A4, ajutandu-te de faina, pentru ca aluatul este destul de moale. Cu o lingura se pune compozitia de coacaze, incercand sa nu pui prea multa zeama, si se intinde pe toata foaia. Se strang marginile aluatului si se ruleaza, apoi se taie in 8 bucati lungi care se incolacesc ca un nod si se aseaza in tava, cu suficient spatiu intre ele, pentru ca vor mai creste la copt. 
Apasa cu degetul mare fiecare briosa, pune cate o lingurita de coacaze deasupra si apoi apasa-le inca o data. Stropeste briosele cu sos din amestecul de coacaze, presara restul de zahar brun si putina coaja de portocala. Acopera-le cu un prosop si lasa-le 20 de minute intr-un loc ferit sa se odihneasca. 
Cuptorul se preincalzeste la treapta a 4-a/350 grade, iar painicile se coc 25 de minute, pana devin aurii si crocante. Se servesc simple si fierbinti la ceai sau cu putina crema de vanilie la desert. 
Pasta al forno con pomodori e mozzarella
Aceasta reteta de paste este indragita pe tot teritoriul Italiei, se serveste la petreceri, la celebrari sau pur si simplu, la o cina de duminica. 

Pune pe foc mare un vas cu apa si putina sare, la fiert. In acest timp, incalzeste ulei de masline intr-o tigaie neaderenta si prajeste o ceapa alba taiat fin, 2 catei de usturoi taiati marunt, 1-2 ardei iuti sau grasi, dupa gust, pana se inmoaie, insa nu isi schimba culoarea. Curata de coaja cateva rosii coapte si mari (galbene si rosii), taie-le cuburi si adauga-le in tigaie, alaturi de un pahar mic de apa sau vin. Se fierb 20 de minute, apoi se pun intr-un blander si se face un sos delicios la care se adauga frunze de busuioc proaspete, sare si piper. Pentru mai multa savoare poti adauga si o picatura de otet balsamic. 
Pastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se scurg bine de apa si se amesteca cu jumatate din sosul de rosii si o mana de parmezan ras. Intr-o tigaie de friptura se pune putin ulei de masline, apoi un rand de paste, sos de rosii, parmezan, felii de mozarella si tot asa… La sfarsit, rade parmezan pe deasupra si da la cuptor pentru aproximativ 15 minute. Italienii servesc aceste paste caldute sau chiar reci, insa sunt excelente si foarte fierbinti! La acest meniu se poate bea un vin alb/rose, spaniol sau italian, slab si cu aroma fructata. 
 
 
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s