PRAJITURA LIMONCELLO

PRAJITURA LIMONCELLO

Ceea ce vreau sa va propun nu are nimic de-a face cu celebra bautura limoncello (lichior din coaja de lamaie) insa aduce putin la gust, si o sa va spun de ce: are in compozitie coaja de lamaie dar si de portocala. Mi-am zis ca postand aceasta reteta poate mai contribui cu vreo idee gospodinelor pentru desertul mesei de Pasti.
Avem nevoie de :
Pentru blat:
– 6 oua
– 180 gr. zahar
– 2 pliculete zahar vanilinat
– 90 gr. unt topit
– 180 gr. faina
– 1 praf de copt
– 4 linguri cacao
– coaja rasa de la o lamaie (se pastreaza o lingurita de coaja)
– coaja rasa de la o portocala (se pastreaza o lingurita de coaja)
Pentru sirop:
– 150 ml suc de lamaie si potocala proaspat stors
– 2 linguri apa
– 2 linguri zahar
– 1 lingura rom
Pentru crema:
– 500 ml frisca sau smantana dulce
– 100 gr. zahar pudra
– 1 intaritor pentru frisca sau 10 gr. gelatina
– 1 lingurita coaja rasa de lamaie (pastrata de la blat, neaparat sa fie proaspat rasa)
– 1 lingurita coaja rasa de portocala  (pastrata de la blat, neaparat sa fie proaspat rasa)
– 3 linguri fulgi de nuca de cocos (optional, eu nu am pus)
Cum se face: Pregatim blatul mai intai: ouale, zaharul si zaharul vanilinat se bat spuma tare cu mixerul.

Se adauga untul topit si se amesteca scurt.

Urmeaza coaja de lamaie si de portocala (pastrandu-se cate o lingurita din fiecare)

Ingredientele uscate (adica faina, cacaoa si praful de copt se amesteca intre ele apoi se incorporeaza in compozitia de oua, amestecand usor cu o lingura.

Impartim amestecul in 2 parti egale (eu am pus in 2 boluri)

si le coacem pe rand in tava tapetata cu hartie de copt.

Se coc la 175 grade aprox. 10-12 minute. Cand sunt coapte se dezlipesc de pe hartia de copt si se lasa sa se raceasca.
Pentru sirop, se amesteca toate ingredientele, se fierbe la foc mic pana cand zaharul este complet dizolvat. Cu acest sirop fierbinte se insiropeaza blaturile (sunt necesare cateva linguri pentru fiecare)

Pentru crema – frisca se amesteca cu zaharul pudra si cu intaritorul (sau daca folosim gelatina, aceasta se dizolva in putina apa si se incalzeste putin pentru a se dizolva complet, apoi va fi pusa in frisca), si se da la frigider pentru 15 minute.

Se scoate de la frigider si se mixeaza pana cand isi mareste volumul

adaugam si coaja de lamaie si de portocala si nuca de cocos (eu nu am pus) si mixam pana cand se intareste

Se intinde crema obtinuta intre cele 2 blaturi si se niveleaza frumos.

Se pudreza cu zahar pudra cu ajutorul unei site si se da la frigider pentru cateva ore. Eu am ornat cu figurine stelute din coaja de portocala sau lamaie.

Este o prajitura pufoasa, racoritoare, aromata in acelasi timp dar mai ales „parfumata”. Dupa aceeasi reteta poate fi facut un tort in tava rotunda cu diametrul de 26 cm; promit ca am sa revin cu poze ale tortului cat de curand.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s