Meniu grecesc pentru weekend

 

 

Aperitiv: Simple Greek Meze
Feluri principale: Fasolada, Kotopoulo me rizi si Kleftiko
Desert: Iaurt cu miere si nuci
Simple Greek Meze – („tapas grecesti”) pot fi de nenumarate feluri, atat vegetariene, cat si cu amestecuri de carne. Eu propun un fel ce consta in branza feta (la magazinul La Bunataturi gasesti 12 feluri, printre care si branza feta bio), stropita cu ulei de masline, asezonata cu oregano si servita alaturi de masline verzi si paine proaspata.

  
Fasolada: este o supa care se prepara in Grecia si Cipru din fasole alba, ulei de masline si diverse legume.

Ingrediente: fasole alba (o cana), 3 cani de apa, o ceapa, 2 catei de usturoi, 2 morcovi, o telina mica, 2 rosii proaspete taiate cubulete (sau rosii de la cutie), o lingura de pasta de tomate, oregano, patrunjel, sare si piper.
Mod de preparare: Fasolea se lasa in apa peste noapte (minim 8 ore). A doua zi se pune la fiert timp de 30 de minute, apoi se adauga legumele: morcovul, telina, ceapa si usturoiul, se asezoneaza cu putina sare. Dupa ce au fiert toate, se adauga rosiile, bulionul, oregano si se gusta, completand cu sare si piper, daca este nevoie. Supa se fierbe timp de o ora, pana fasolea este moale (daca ti se pare ca este crocanta, supa nu e gata!). La sfarsit se adauga patrunjel si se serveste fierbinte.

  
Kotopoulo me rizi este o mancare din pui cu orez alb, specifica insulei Creta.

Ingrediente: piept de pui, o ceapa, 2 catei de usturoi, 200 g orez cu bobul lung, 500 g rosii, apa, ulei de masline, sare, piper, oregano, patrunjel, cimbru.
Mod de preparare:
– pieptul de pui se spala si se usuca intr-un prosop de hartie, apoi se trage intr-o tigaie neaderenta in putin ulei de masline, pana devine auriu pe ambele parti. Se scoate si se da deoparte.
– in tigaia in care ai prajit puiul se adauga ceapa si usturoiul si se calesc putin. Pune apoi oregano, cimbru, rosiile si apa si fierbe-le doua minute. Se adauga sare, piper si bucatile de pui si se lasa pe foc mic timp de 40 de minute, amestecand din cand in cand.
– cand amestecul a fiert, se scoate iar puiul si in sosul ramas se adauga orezul si putin patrunjel. Se amesteca bine si se lasa la fiert timp de 10 minute, pana orezul incepe sa se gateasca, insa este tare (daca mai este nevoie, poti sa mai adaugi apa).
– bucatile de pui se pun deasupra orezului cu sos, se acopera cu un capac si se mai lasa 5 minute la foc mic. Se serveste fierbinte, cu o ploaie de patrunjel proaspat:)

  
Kleftiko – se mai numeste si Mielul Banditilor, deoarece in trecut, banditii din zona rurala din Grecia furau miei si capre si le prajeau in gauri acoperite cu pamant pentru a nu se vedea fumul de la departare. Exista mai multe variante ale acestei retete, insa eu am ales-o pe cea mai simpla (si mai gustoasa) dintre ele.

Ingrediente: 2 bucati de miel cu os, ulei de masline, zeama de la o lamaie, usturoi, oregano, chimen, rozmarin, sare, piper, putina branza feta taiata subtire.
Mod de preparare:
– Mielul se spala si se usuca intr-un prosop de hartie. Cateii de usturoi se introduc in buzunarase taiate in carne, se asezoneaza cu sare, piper, oregano, chimen si rozmarin. Din ulei de masline si zeama de lamaie se face un sos care se toarna generos peste miel. Astfel „impodobit” mielul se lasa la marinat minim 3 ore, maxim 7.  Un alt mod de preparare este sa faci un bait din: usturoi zdrobit, sare, piper, oregano, chimen, rozmarin, ulei si zeama de lamaie (intr-un mojar) si apoi sa ungi bine bucatile de miel.
– cuptorul se incalzeste in prealabil. Mielul se pune in hartie de copt, se adauga bucatile de branza feta, putin ulei de masline si se impacheteaza totul bine, apoi se mai inveleste intr-o folie de aluminiu. Se lasa la cuptor 2-3 ore. Se serveste fierbinte si vei avea surpriza sa vezi cum carnea este extrem de frageda si se rupe de pe oase:)
– o alta varianta a acestei retete include si legume in „pachetul” cu miel, ca morcovi, cartofi, ceapa, insa pentru ca noi avem deja o mancare satioasa din pui cu orez, am optat pentru reteta mai simpla.

  
Desert: Iaurt cu miere si nuci

Cred ca este cel mai simplu si mai usor desert! Iaurtul proaspat (in varianta pe care o vrei: dietetic sau mai gras) se pune in cupe, se adauga o lingurita de miere si nuci semi-pisate deasupra. La greci exista si varianta adaugarii unui sirop din fructe mai amare (spoon sweets) pentru un gust desavarsit. Adauga si tu in loc de miere – sirop de grapefruit, cirese amare, piersici, alune sau trandafiri.

  
La acest meniu nu pot lipsi bauturile specifice: Ouzo la aperitive, vin alb alaturi de puiul cu orez, vin rosu la miel si Greek Frappe Coffee la desert (aceasta se face din ness, apa, lapte si multa gheata:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s