Canarian Cuisine sau rasfatul condimentat al canarienilor

 

 

 

 

Bucataria canariana este una dintre cele mai savuroase din Europa, cu influente spaniole, dar si ialiene si franceze.
 


Si ce este mai bun pe lume decat o mancare italiana, cu picanterii spaniole si savoare franceza?!

Canarienii nu sunt oamenii care sa se complice pentru ceva, fie vorba si de niste turisti flamanzi, cu mii de euro „bani de buzunar”. Insularii sunt calmi, delasatori si uneori apatici, avand vesnic in vocabular expresia „mañana, mañana„. Maine se va intampla totul… desi daca astepti, maine nu se va intampla nimic.

 Sunt buni bucatari, avand resurse atat „fizice” (un ocean mai mult decat generos), dar si culturale.

Bucataria Insulelor Canare include peste proaspat, servit prajit de cele mai multe ori, papas arrugadas (cartofi noi fierti si condimentati), mojos (sosuri picante si aromate) si vin canarian.

Hmmm, delicios, daca dai peste un bucatar talentat…

Sosurile Mojo sunt celebre in Spania, dar au fost preluate si de Puerto Rico, Cuba, Venezuela, Insulele Caraibe. In general, sosul Mojo poate fi portocaliu, rosu sau verde, in functie de ingrediente. De obicei canarienii il fac bogat in usturoi, insa putin picant si-l numesc mojo picón. „Tatal” tuturor sosurilor Mojo are o baza de ulei de masline, putin otet balsamic si sare, la care se adauga piper rosu, cimbru, oregano, coriandru si alte condimente, dupa gust. Daca vreti sa-l incercati acasa, cel mai bun sos Mojo ar trebui sa fie foarte foarte picant…

Papas arrugadas sunt mici cartofi fierti in apa sarata si serviti de obicei cu pui si sos Mojo. Numele lor in spaniola se poate traduce ca si „cartofi zbarciti” referindu-se la „conditia” lor dupa ce au fost fierti si serviti.

Un produs tipic canarian este gofio, o faina obtinuta din macinarea porumbului dulce sau a altor cereale. Este fabricat in insule si este adaugat multor produse sau chiar, servit cu lapte cald.

Canarienii folosesc mai ales ulei de masline in mancarurile lor, care de cele mai multe ori sunt facute pe fuga, improvizate.

O alta mancare canariana este Ropa Vieja („haine vechi”), un platou cu pui si carne de vita, amestecate cu cartofi, mazare si condimente. Acest fel savuros a fost preluat si de cubanezi si servit cu sos Mojo.


Un desert tipic canarian este Bienmesabe („Tastes good to me”), o coca facuta din migdale, coaja de lamaie si oua. Se serveste cu frisca sau inghetata.

Vinul canarian din vita malvasia este un produs de export inca din secolul al 17-lea. Are un buchet savuros, usor si parfumat. Berea populara este Tropical Beer, insa eu nu am vazut asa ceva pe aici…

Canarienii isi „vopsesc” foarte des mancarea in galben, utilizand sofran sau colorant alimentar.

Un alt fel de mancare canarian pe care il vei gasi la aproape orice restaurant, bodega sau fast-food este Paella.

Paella este un platou cu orez si diverse combinatii de carnuri, care are originea in secolul al 19-lea, in Valencia. Exista trei tipuri de paella: Paella valenciana, Paella de marisco (seafood paella) si Paella mixta. Ingredientele de baza sunt orezul alb, sofranul si uleiul de masline.

De-a lungul timpului, paella a devenit tot mai versatila, orezul fiind amestecat cu diverse carnuri ca: pui, vita, iepure, rata, fructe de mare sau chiar melci.

Conform traditiei valenciene, paella se pregateste de catre un barbat pe foc deschis, „alimentat” de conuri de pin si coaja de portocala, care produc un fum ce „condimenteaza” paella. Invitatii la cina servesc mancarea direct din paellera, vasul in care aceasta este preparata.

Iata o reteta simpla si savuroasa de Paella Valenciana: se incalzeste ulei de masline intr-o paellera (un vas rotund si adanc). Carnea pe care ai ales-o (pui, vita, iepure) se soteaza in ulei, dupa ce a fost asezonata cu sare. Se adauga legume verzi in aceeasi paellera (ardei verzi, mazare). Apoi se pun usturoiul, rosiile, fasolea verde si paprika. 

Dupa ce le-ati sotat, se adauga apa, sofran si rosmarin si se fierb pana compozitia scade la jumatate. Apoi se adauga orez alb si se lasa pe foc pana acesta este fiert. Odata ce orezul este aproape gata, se indeparteaza de pe foc si se lasa ca paella sa absoarba apa ramasa, obtinandu-se astfel socarrat, o coaja caramelizata, care este considerata o delicatesa in Valencia. Se serveste cu rozmarin proaspat si cu un vin alb canarian demisec.

Daca v-am facut pofta, puteti sa gatiti acasa Paella, eu asta voi incerca in aceasta duminica ploioasa de septembrie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s