"Pui fericit de la Moldova "

 

 

 

Intr-o zi cetoasa si apatica de iarna, m-am gandit sa pregatesc ceva deosebit pentru familia mea. Fara vreo ocazie anume, doar pentru ca ne place la nebunie sa luam masa impreuna si sa povestim ce s-a mai intamplat in cursul zilei. Si pentru ca sunt moldoveanca, am cautat o reteta deosebita din zona mea. Ce am gasit? Un preparat absolut minunat, o reteta desavarsita culeasa de Radu Anton Roman din zona de nord a Moldovei si anume, pui manastiresc cu boare fina de condimente, pe pat de ciuperci si cu un strop de vin. Haideti sa vedem ce a iesit…
Radu Anton Roman a fost un om de cultura si un bucatar desavarsit. Iubea retetele romanesti si in decursul vietii a strans numeroase „declaratii culinare” de la oamenii simpli, de prin toate zonele tarii noastre. A rezultat o colectie impresionanta de retete, traditionale, perfecte pentru iubitorii bucatariei specifice romanesti.  Printre aceste retete sta la loc de cinste si Puiul manastiresc. Se pare ca preparatul era pregatit in zilele de sarbatoare de catre calugari, dar a ajuns si la curtile domnesti si a facut istorie. 
Si cum aveam in casa un pui fericit  cumparat de pe la Magazin, proaspat si premiat, insotit de niste ciupercute fragede, m-am gandit sa incerc reteta marelui Radu Anton Roman. Zis si facut… Iata mai jos de ce aveti nevoie!
 Ingrediente:
– un pui fericit de la Agricola Bacau (este garantat ca a fost crescut in aer liber si nu s-a stresat de-a lungul vietii)
– 3-4 linguri de ulei
– 1 kg de bureti de padure (eu am pus ciuperci Champignon de Matache:))
– 300 g smantana
– o ceapa mare
– usturoi 
– 150 g kaiser
– vin alb demi-sec
– 1 ou
– patrunjel si marar proaspete
– condimente: sare, piper, cimbru, dafin, chili, chimen
Mod de preparare:
– Puiul fericit se taie bucati, se spala si se usuca frumos cu un prosop de hartie
– se realizeaza o marinada din condimente (mai putin frunzele de dafin) si putin ulei
– puiul primeste un masaj complet cu marinada obtinuta mai sus si apoi trebuie sa-si faca siesta la frigider cam o ora
– intr-o tigaie mare, neaderenta se prajesc putin bucatile de pui (intr-o lingura de ulei), pana prind o culoare frumoasa, de-ti vine sa la mananci din ochi
– puiul se muta intr-o tigaie pentru cuptor si se toarna peste el un pahar de vin. Se arunca in tava si vreo doua frunze de dafin
– se introduce in cuptorul preincalzit si se lasa 15 de minute la foc mediu, sa scada sosul si sa iasa aburii de alcool
– in acest timp, se taie marunt ceapa si se caleste intr-o tigaie mai mare (adanca)
– se adauga kaiserul taiat feliute mici
– ciupercile spalate (nu le curatati „coaja” – vor absorbi prea multa apa) si uscate se taie feliute
– se adauga ciupercile peste ceapa si kaiser si se lasa pe foc mic sa se patrunda
– cand in tigaie nu mai este prea multa zeama, se adauga jumatate de pahar de vin si usturoiul taiat marunt, putina sare si piper si lasi ciupercile sa fiarba molcom
– se adauga peste ciuperci jumatate din cantitatea de smantana, se amesteca bine si sa mai lasa 2-3 minute pe foc
– sosul de ciuperci si smantana se adauga peste puiul fericit, iar mancarea mai trebuie sa stea la cuptor macar 20 de minute
– intr-un bol se amesteca restul de smantana cu oul si cu verdeata taiata marunt. Mai adauga si putina sare, dupa gust!
– se scoate tava de la cuptor, se toarna smantana cu verdeata pe deasupra si se mai lasa la foc vreo 5 minute
– cand e gata, ar trebui sa arate cam asa:
– se serveste cu mamaliga calda si cu un pahar de vin alb. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s