"Prajitura cu foi de napolitana si caramel"


Am gasit intr-o zi o reteta de prajitura cu caramel. Desi initial am zis ca nu am timp, e prea greu de facut… pana la urma am cedat, ca prea incepusem sa visez valuri de ciocolata si caramel. ) Mi-am cumparat toate cele necesare,si ma- apucat de treaba, si priviti ce mi-a iesit.


Ingrediente

  • Pentru blatul de biscuiti:
  • 150 g unt
  • 100 g zahar
  • 250 g faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru crema de caramel:
  • 500 g caramele cu lapte
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • Crema de ciocolata:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • 2 foi mari de napolitana

Mod de preparare:

Blatul de biscuiti:
Untul moale la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devine ca o crema. Se adauga faina in care am amestecat un praf de sare si se framanta pana se obtine un aluat omogen.
Aluatul se intinde in tava 20/30 cm tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la foc mediu, pentru vreo 15 minute, pana marginile incep sa se rumeneasca. Blatul se scoate din tava cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar.
Acest blat de biscuiti se poate inlocui cu biscuiti obisnuiti.
Crema de caramel:
Caramelele se pun intr-o cratita cu fundul gros impreuna cu smantana pentru frisca. Amestecam mereu pana caramelele se topesc si compozitia incepe sa clocoteasca.

Se da deoparte si se lasa la racit.
Blatul racit il punem inapoi in tava in care l-am copt, turnam deasupra crema de caramel si dam la frigider pana se intareste crema.
Aici urmeaza marea cotitura din reteta. Blatul a fost prea sfaramicios pentru a putea fi taiat si caramelul s-a incapatanat cu indarjire sa se intaresca si sa stea pe blat, sa n-o ia la vale. ) Astfel ca, am luat prajitura cu totul si am pus-o intr-o cratita. Am incalzit la foc mic pana caramelul a devenit din nou lichid si am putut omogeniza cu blatul sfaramat.

Crema obtinuta am intins-o asa calda peste o foaie mare de napolitana. Am acoperit cu o alta foaie de napolitana, am presat bine cu mana si am dat la rece.
Crema de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se pune la topit impreuna cu smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Foaia de napolitana cu crema se taie in doua. Vom obtine astfel 2 parti de prajitura, de aproximativ marimea unei coli de hartie A4. Pe una din foi repartizam crema de ciocolata racita, acoperim cu cea de-a doua foaie si dam din nou la frigider.
Se portioneaza dupa dorinta.

 Bucatarul viorel

va doresc pofta buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s